Onze truck Denver

Zoals de meeste van jullie weten doen we de roadtrip van Nairobi naar Kaapstad in een truck. Het merendeel van de reis besteden we dan ook in of naast deze gigant. In de ochtend pakken we onze spullen in, stappen we in de truck en rijden we al hobbelend naar de volgende bestemming. Daar aangekomen pakken we onze spullen uit, zetten we de tent weer op en slapen we tot de ‘vroege ochtendglorie’. Deze kan heel vroeg zijn aangezien we soms om 05.00 al onderweg zijn.

Hoe vroeg we ook vertrekken, het ontbijt staat altijd voor ons klaar. Gezien de grootte van de groep is onze ‘brekkie’ (aldus de Aussies) niet heel uitgebreid. Iedere ochtend zijn er sneetjes brood, melk en cereals. Wanneer we iets later vertrekken maakt onze kok Vincent vol enthousiasme heerlijke pannenkoeken of ‘baby chicken’ klaar. Dit is hoe hij een gebakken ei of omelet noemt.

DSC08620

Na het ontbijt doen we snel de afwas en pakken we hele inboedel weer in. Over het Afrikaanse wegennetwerk rijden we vervolgens naar de volgende campsite. Dit gaat niet zonder slag of stoot. De wegen zijn niet altijd van goede kwaliteit. Ook ondervinden we hinder van veel (onnodige) speedbumps en wegwerkzaamheden. De omleidingen in Afrika zijn van een andere orde dan we die in Nederland kennen. Je wordt hier omgeleid naast de (al veel te smalle) snelweg op een zandweggetje. Tot slot moet er natuurlijk tijd worden vrijgemaakt voor sanitaire stops (lees: bushtoilet) en het inkopen van water, snacks en verse ingrediënten voor de maaltijden.

Toch is dit niet nummer hoofdoorzaak van de lange dagen die we soms maken. De truck is volgeladen met tenten, potten en pannen, tassen, proviand en natuurlijk de 21 passagiers. Hierdoor is de snelheidslimiet vastgesteld op 80 km/u. Echter, de wegen waarover we rijden maken het niet eens mogelijk deze snelheid (gemiddeld) te behalen.. Door slechte wegen (lees: hier en daar een pothole of plotseling een overstekende kudde koeien) halen we soms de 30 km/u niet eens. Hierdoor hebben we dagen waar we twaalf uur doen over 500 km. Ook hebben we zo nu en dan te maken met grensovergangen. Tel deze op bij een lange afstand (500 km+) en je hebt onze langste dag tot nu toe: 16 uur non-stop in de truck.

Direct na het avondeten informeert Mthabi ons over de rit die we de volgende dag voor de boeg hebben. Tijdens deze briefings gebruikt hij regelmatig termen als T.I.A. oftewel ‘This Is Africa’, guys. Niets in Afrika gaat zo snel als bij ons in het westen. We worden dan ook altijd geadviseerd ‘to sit down, relax and enjoy the scenery’. Prima boodschap, maar zoals je je voor kunt stellen kan zo’n lange dag behoorlijk vermoeiend en enigszins frustrerend zijn.

DSC08584

Hoe lang de dagen ook zijn, tussen de middag wordt er altijd een prachtige locatie (in de schaduw) uitgekozen om gezellig met z’n allen te lunchen. Deze lunch varieert van eenvoudige sandwiches tot aan pastasalades en soep met brood. Dit wordt ter plekke bereid door onze fantastische kok Vincent.

Over het avondeten valt al helemaal niet te klagen. Elke avond weet Vincent weer iets anders op tafel te zetten, daarbij rekening houdende met 4 vegetariërs. Oké, het avondeten bestaat eigenlijk altijd wel uit rijst, pasta, pap (Afrikaans maisprutje) en/of aardappelen. Dit is logisch met zo’n grote groep. Maar verder varieert het eigenlijk van heerlijke malse varkenspuntjes in saus tot aan gevulde pompoen met kaneel. We vinden het avondeten zó lekker, dat we bijna elke avond wel een tweede keer opscheppen.

Ondanks T.I.A en de lange dagen zijn we alweer bijna halverwege Kaapstad. Soms lijkt de tijd stil wel te staan in de truck. Aan de andere kant, als we terugkijken zijn de eerste drie weken voorbij gevlogen. We hebben namelijk al zoveel gezien en gedaan. En dit is nog maar het begin! We kijken met heel veel plezier uit naar wat de rest van deze roadtrip ons gaat brengen.

DSC08630

Om af te sluiten hieronder de drie leukste quotes van onze reisgenoten over ‘Denver’:
1. You just can’t get comfortable after the first 45 minutes
2. It bumps, it jumps and it rattles
3. You could live on it, but I probably wouldn’t

Liefs,

Marissa en Michel

One Response to “Onze truck Denver”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *