Vrijdag de dertiende: ongeluksdag of bijgeloof?

Het is inmiddels dinsdag en de eerste safari’s hebben we net achter de rug. Nu is het tijd voor wat relaxen op het strand. Zanzibar it is! Echter, voor we hier van kunnen genieten moeten we zo’n 570km afleggen richting de Indische oceaan naar Bagamoyo (een voormalig slavenkolonie aan de kust). We vertrekken al om 06.00. In Tanzania wordt niet harder dan 80/100km per uur gereden op de snelweg. Ook zijn er bij elk klein dorpje dat we passeren vervelende drempels aangelegd om het veilig te houden voor de locals en hun vee die de zijkant van de snelweg gebruiken.

Na een erg zware en vermoeiende rit komen we rond 18.00 aan in Bagamoyo. Thabi geeft aan dat we om 19.00 zullen eten. We zetten zo snel als we kunnen onze tent op en dumpen onze spullen erin en nemen hierna zeer voldaan een duik in de heerlijk warme Indische oceaan. Een perfect einde van een hele zware en vervelende dag. Vrijdagochtend vroeg zullen we naar Dar Es Salaam rijden om vanuit daar met de veerboot (09.30) naar Zanzibar te varen.

Vrijdag de dertiende: een ongeluksdag of bijgeloof? Het begint voor ons al in de nacht. We zijn onze regenhoes vergeten klaar te leggen na het opzetten van de tent. Na het eten denken we er nog even aan, maar Thabi zegt dat het absoluut droog blijft vannacht. Het is immers heerlijk zwoel met een verkoelend zeebriesje. Hierdoor besluiten we uit luiheid toch de regenhoes maar achterwege te laten. Om 02.30 wordt Marissa wakker. ‘Het regent!’ Halfnaakt rennen we als idioten rond de tent om alles dicht te ritsen. We balen enorm dat we de regenhoes niet hebben gepakt en rennen naar de truck. Natuurlijk zit alles op slot. Doorweekt komen we weer aan bij de tent. Het dak is een soort gaas waardoor er veel regen naar binnen komt. De zijkanten zijn dicht geritst en daar blijft het droog. We schuiven alle spullen naar de linkerkant en bedekken het voor de zekerheid met handdoeken. Zelf gaan we aan de rechterkant liggen.

Door het midden komt steeds meer regen naar binnen. Gelukkig wordt het al snel minder. Helaas voor ons barst het omstreeks 03.15 helemáál los. We blijven niet meer droog aan de zijkant en er ontstaat zelfs een plas in het midden van de tent. We zijn doorweekt, chagrijnig en voelen ons dom en hopeloos. Na 5 minuten besluiten we de tent te ontruimen en alles te dumpen onder het afdakje van één van de hutjes. Het is inmiddels 03.30. We zijn een uur voor onze wekker aan wakker. We besluiten alles alvast gereed te maken voor vertrek naar Dar Es Salaam. Voordat iedereen om 05.30 ontwaakt zijn wij al gereed voor vertrek. We hoeven alleen de tent nog even in te pakken. Deze is echter helemaal doorweekt. Nadat we van onze kok wat handdoeken krijgen dweilen we de tent van binnen wat droog en ruimen we ‘m op.

DSC08458

Goed begin van deze dag dus.. We vertrekken keurig voor 06.00 richting Dar Es Salaam. Een ritje van zo’n 75km. Thabi geeft van tevoren al aan dat het behoorlijk hectisch kan zijn in de ochtendspits. Dat ondervinden we als we rond een uur of 08.00 aankomen in een voorstad. We staan muurvast. Na een halfuur rijden we eindelijk wat door maar voor we het weten staan we wéér vast. Het is inmiddels al 09.00 geweest, de klok begint te tikken. We komen maar niet vooruit en Thabi roept al om dat we waarschijnlijk te laat gaan komen.

Een klein halfuur verder is dit helaas werkelijkheid geworden. We missen de eerste veerboot. Gelukkig gaat er weer een om 12.30. We besluiten de stad even in te gaan. Het is echt ontzettend heet (38 graden, hoge luchtvochtigheid) en druk. Mensen willen van alles van ons. Alsof we al niet chagrijnig genoeg zijn.. We zoeken naar een ATM om nog wat extra cash te halen. We proberen onze betaalpassen en creditcards bij drie verschillende banken. Bij alle drie lukt het niet te pinnen, onze passen zijn niet geschikt (ze staan toch echt op wereldgebruik). Nóg meer tegenslag. We krijgen wat honger en dorst. Tussen alle banken en telefoniewinkels vinden we eindelijk een koffietentje (zelfs een lounge). We zitten hier heerlijk koel in de airco en besluiten een Zanzibar Macchiato te nemen met wat fruit en yoghurt. Dit gaat er heerlijk in.

DSC08466

Tweeënhalfuur later lopen we weer richting de truck. We kunnen direct inchecken op de veerboot. We pakken onze daypacks en gaan richting de controle. Dit gaat allemaal vlotjes. Eenmaal klaar voor vertrek komen we er achter dat we de zakken met vuile was zijn vergeten. We wilden graag even wassen op Zanzibar (we verblijven daar in accommodatie). Door onze frisse duik van gisteren, lagen hebben we de zwemkleding gedurende de nacht laten drogen op de tent. Door de regen is dit natuurlijk niet gelukt. We hebben ze in de ochtend bij de vuile was gedaan.. Dit betekent dat we nu onderweg zijn naar Zanzibar zonder zwemkleding..

DSC08464

Maar we blijven positief, vanaf nu kan het alleen maar beter gaan. We kopen gewoon wat zwemkleding op Zanzibar en gaan vier dagen volop genieten!

Liefs vanaf de veerboot naar Zanzibar,

Marissa en Michel

IMG_4721

3 Responses to “Vrijdag de dertiende: ongeluksdag of bijgeloof?”

  • Ach…. een nachtje doorhalen zijn jullie wel gewend. Van een beetje regenwater smelt je niet. Als je geen geld hebt kun je t ook niet uitgeven: besparing dus. En zonder badkleding kun je ook zwemmen. Hoezo vrijdag de dertiende? hahaha sukkels x

  • “Wie reist, heeft wat te vertellen” maar het is flink balen. Wel een goede oefening in afzien en ‘het leven nemen zoals ‘ie komt’ 🙂
    Mooie sfeerfoto’s!
    Neem aan dat jullie ‘comment mamsie’ maar even niet hebben gelezen (hahaha!).
    Kom lekker bij op dat mooie plekje aarde Zanzibar (wow).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *