Zambia: Gateway to the South

Het is inmiddels wel normaal voor ons geworden dat er ’s nachts (of zelfs overdag) wilde dieren over de campsite lopen. We kijken er dan ook niet meer raar op als een zebra onze weg naar de wc kruist of wanneer een hippo naast de tent staat te grazen. Dit was in Zambia dan ook weer het geval.

We hadden namelijk na aankomst bij de eerste campsite in Zambia al het geluk een kudde olifanten te spotten. Tijdens het opzetten van onze tent in South Luangwa passeerden deze giganten onze camping. Nog meer geluk: deze camping stond aan een rivier vol hippo’s.. Overdag heb je weinig te vrezen van deze tientonners (3000kg), dan chillen ze hem namelijk heerlijk in het water.

DSC08841

DSC08853

Dit is laat in de avond wel anders.. In de duisternis verlaten ze hun comfortabele habitat en gaan ze aan land om te grazen. Hierdoor ontstaan de zogeheten ‘hippo highways’. Dit zijn de zichtbare loopgraven waarover deze dikke vegetariërs zich voortbewegen richting het gras.

Eenmaal aan land zijn het meest gevaarlijk. Kruis je hier hun pad en je bevind je tussen hen en het water? Dan kun je het maar beter op een rennen zetten of in een boom klimmen. Je zou het niet zeggen maar een hippo kan namelijk 40 km per uur halen en loopt je er dus sowieso uit.

Maar goed, dit hebben we niet in real life ervaren. Wél werden we ’s nachts abrupt wakker gemaakt door een hippo die op zijn dooie gemakje het gras voor onze tent maaide. En tijdens een sunset gamedrive in het South Luangwa National park hebben we zelfs bijna eentje aangereden. Uit het niets kwam een jonge nijlpaard uit de bosjes gestormd. Als we twee seconden eerder waren geweest, had het heel anders af kunnen lopen..

DSC08883 (2)

DSC08875 (2)

Deze 4 uur durende gamedrive begon om 16.00 waardoor we het tweede deel in het donker hebben rondgereden. Vlak voor zonsondergang mochten we uitstappen om midden in het reservaat een ijskoud biertje (of cider) te nuttigen. Van een afstandje zagen we weer een kudde olifanten en om ons heen hoorden we overal geluiden vandaan komen.

DSC08926

DSC08914

Hierdoor werd het ritje in het donker nóg spannender. Met behulp van een groot licht gingen we op zoek naar dieren. De gids kon de beesten alleen al herkennen zodra hij ogen zag oplichten. Hij wist zelfs een kleine kameleon van nog geen 5 centimeter te spotten van redelijk grote afstand. Verder hebben we helaas niet veel gezien in het donker maar dit maakt de ervaring er niet minder op.

Tot slot hebben we in Zambia de hoofdstad Lusaka bezocht. De stad oogt erg netjes, ontwikkeld en zag er voor Afrikaanse termen erg goed uit. Hier hebben we een mall bezocht om inkopen te doen en daarna een ijsje gekocht om wat af te koelen.

DSC08819

Voor de rest hebben we in Zambia eigenlijk niet veel gedaan. We hebben hier namelijk maar 4 nachten doorgebracht. De dagen bestonden vooral uit het afleggen van lange afstanden en daarna relaxen aan het zwembad met een drankje (je hoort ons niet klagen). Onze weg zal vervolgen naar Zimbabwe, waar we het adrenalinecentrum Vic Falls zullen aandoen.

Liefs,

Michel en Marissa

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *